Uvek sveža, privlačnog mirisa, žućkaste boje, sa prepoznatljivom kremastom strukturom, tako meka da se može namazati na hleb kad god poželite, kvalitet vidljiv već na prvi pogled. To je svinjska mast, nekada jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj ishrani.
Jela su se u prošlosti spremala gotovo isključivo na svinjskoj masti, a danas i pored mnoštva biljnih ulja stručnjaci preporučuju povratak prženju na masti.
Mast se od početka njenog korišćenja u ishrani upotrebljavala za pečenje, kuvanje jela kao i za namaz zahvaljujući tome da ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250°C. Osim toga, mast je služila i za konzerviranje mesa na duži vremenski period, kada se meso potapalo u mast što bi sprečilo kvarenje a ujedno sačuvalo meso od insekata.
Još ima onih koji su odrasli na svinjskoj masti namazanoj na parče hleba, posuto sa malo soli i mlevene paprike sa dodatkom luka iseckanog na sitne kockice. Danas se mast i pored velikog izbora biljnih ulja dobijenih na razne načine, koristi za spremanje mnogih jela i poslastica. Mi u Čvarexu smo posebno ponosni na mast koju pripremamo po tradicionalnom receptu u strogo kontrolisanim uslovima, poštujući sve propisane standarde.